De la 1 ianuarie 2024, pensiile se vor majora cu 13,8%. Potrivit noii legi a pensiilor, până în luna septembrie, toate pensiile vor fi recalculate utilizând noua formulă de calcul.
Pensia va fi calculată ca produsul dintre valoarea punctului de referință și numărul de puncte. Punctul de referință se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie la 25. Numărul total de puncte de pensie este alcătuit din suma punctelor contributive, necontributive și de stabilitate.
Pentru a demonstra cum vor arăta pensiile în luna septembrie, Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul.
Punctajul lunar este determinat prin împărțirea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an. Câștigul mediu brut utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.
Exemplu: Dacă ai lucrat timp de 35 de ani și ai avut venituri contributive egale cu câștigul salarial mediu brut utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, atunci ai acumulat 35 de puncte (35 puncte x 81 de lei). Astfel, rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
Conform noului cadru legislativ, stagiul minim de contribuție pentru a avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani. Până în anul 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind stabilită la 65 de ani. În cazul solicitării unei pensii anticipate, este necesar un stagiu complet de cotizare contributivă de 35 de ani.